Din ce punct ar fi important pentru cititori sa incep un articol despre infertilitate? Este intrebarea care se incapataneaza sa nu imi dea pace, avand in vedere multiplele cauze ale infertilitatii unui cuplu. As porni de la atat de importanta teorie a atasamentului, conectand-o de era exploziei informationale.De ce teoria atasamentului? Deoarece inca din primele zile ale existentei sale, o fiinta umana are nevoie de o relatie sigura si armonioasa pentru a supravietui, relatie care va constitui o baza sigura pentru intreaga viata, relatia cu parintii.

Intr-o relatie de atasament primara disfunctionala, cu acces nelimitat la informatii potrivit varstei si nevoilor emotionale, adolescentii si tinerii cad prada tentatiei de a-si incepe viata sexuala atunci cand fizic sunt apti, ignorand total maturizarea psihica necesara formarii relatiilor de cuplu. Cautand acel atasament sigur, atat de dorit in relatiile interumane, multi dintre tineri ignora accesul facil la informare pentru a se proteja fizic ( BTS, avort) si emotional (anxietate, depresie) acestea avand efecte ce conduc in timp la infertilitate atat masculina cat si feminina.

Ritmul alert al vietii moderne, dorinta de performante profesionale si materiale, stresul, provocarile de tot felul, fac ca tot mai multi tineri sa amane tot mai mult decizia de a avea copii, diminuand astfel sansa de a deveni parinti. Stresul prelungit, incapacitatea noastra de a separa problemele in sesnsul ca ne confruntam la munca cu o situatie dificila, nu reusim sa o rezolvam si o aducem acasa unde o discutam (sau nu) cu partenerul, mentinem prin aceasta atitudine starea de tensiune psihica permanent, fara sa acordam corpului si mintii noastre sansa de a se deconecta si a se rechilibra si asta duce la modificari hormonale care pot afecta fertilitatea.

Este deasemenea necesar sa tinem seama de faptul ca suntem ceeace mancam, alimentele prelucrate si cu un continut mare de zahar si alti aditivi alimentari modifica reactiile chimice subtile ale organismului uman iar prin aceste modificari echilibrul hormonal este afectat, apare obezitatea, se instaleza o stare de oboseala permanenta si epuizare,  afectand fertilitatea daca acest comportament alimentar nu este corectat la timp.

Inversarea rolurilor identitare, ca barbat si femeie pot afecta fertilitatea influentand in mod subtil functiile hormonale ale partenerilor.  Confortul psihologic in rolul de femeie sau barbat creeaza siguranta si incredere, autoacceptare si autovalorizare, motivand in mod armonios cuplul de a deveni  parinti.

Motivatia de a deveni parinte, este biologica si are la baza instinctul de reproducere, fiind stimulata neurofiziologic, este sociala, prin bucuria de a-ti vedea viata perpetuata printr-o noua fiinta careia i-ai dat nastere si exista si motivatie personala, femeia si barbatul dobandind un tel din a creste, proteja si educa mica fiinta. In cuplurile stabile, care isi doresc sa devina parinti, este foarte important sa se cunoasca pe sine pentru a fi cu adevarat pregatiti pentru acest eveniment si  pot face asta impreuna sau cu ajutorul unui psihoterapeut.

Pot fi temeri, ale unuia dintre parteneri , legate de incapacitatea de a se descurca cu sarcina sau cu noul nascut. Pot fi presiuni de a devein parinti din partea familiei sau chiar a societatii.

Aceste temeri pot duce la blocaje, afectand stima de sine, iar partenerii simt ca nu pot functiona normal ca barbat sau femeie.

Infertilitatea in cuplu nu este legata de o disfunctionalitate a cuplului . Cuplurile infertile dobandesc  un sentiment de frustrare, percepand incapacitatea de a procrea ca pe un insucces personal, putand dezvolta un complex de inferioritate, simtindu-se izolate social.

Este foarte important de aflat cauzele infertilitatii, responsabilitatea este diferita dar afecteaza cuplul in egala masura. Apare vinovatia dar si invinovatirea partenerului. Dificultatile de concepere au de multe ori cauze profunde si mai putin vizibile, cauze emotionale.

O relatie solida, gradul de maturitate si responsabilitate al partenerilor sunt factori care ajuta cuplul sa faca fata experientei infertiliatii si demersurilor medicale si psihologice de a deveni parinti.

In era pe care o parcurgem, era informatiei, casatoria si-a pierdut din prestigiu si multi tineri prefera relatiile amoroase bazate pe seductie si narcisism. Casatoria ramane totusi o valoare sigura, deoarece solicita un angajament, un juramant intre cei doi ca vor urma drumul initiatic al respectului si autonomiei celuilalt si realizarea de proiecte commune, ceea ce creeaza legaturi indestructibile si face posibila existent cuplului si a familiei prin aparitia copiilor.

In traditia Indiana casatoria este confluenta a doua fluvii ale vietii: unul reprezentat de familia femeii,  celalalt de familia barbatului. Acolo unde cele doua fluvii se unesc pentru a creea unul nou care poarta in el ce este mai bun din amandoua, o mai mare bogatie spirituala, o mai mare valoare si un viitor mai  maret decat fiecare din ele separat.

Cunoasterea istoriilor de viata a antecesorilor poate debloca energii si creea noi “ramuri “ viguroase in arborele  vietii, pentru ca el trebuie pastrat viu si ajutat sa creasca!

Autor: Psiholog Florica Georgescu.

Psiholog Florica Georgescu.