Congresul EAU2016 din Munchen s-a terminat. Peste 13,000 de participanți din 120 de țări au participat la cel mai mare eveniment care prezintă ultimele și cele mai relevante informații în domeniul urologiei. În cele ce urmează vom detalia câteva actualizări din domeniul infertilității masculine.

În cadrul sesiunii de Actualizări Andrologice pentru anul 2016, un curs ESU excelent intitulat ”Cuplul infertil – Aspecte urologice” a adus informații de ultimă oră asupra aspectelor urologice ale diagnosticului și terapiei medicinii reproducătoare moderne. Ambii lectori – prof. W. Weidner, Giessen, Germania și prof. W. Aulitzky, Viena, Austria – au subliniat faptul că procedurile de diagnostic vor fi standardizate și coordonate în timp util pentru ambii parteneri, cu accent pe cauzele urologice, hormonale și genetice ale infertilității masculine. Au fost furnizate informații actualizate despre terapia bazată pe dovezi și s-a pus in discuție importanța varicocelelor în infertilitatea masculină.

Tehnicile de ultimă generație pentru recuperarea spermatozoizilor și pregătirea lor au fost demonstrate și discutate subliniindu-se impactul  lor asupra IVA/ICSI (Activare In-Vitro/Injectare Intra-Citoplasmatică a Spermatozoizilor) reușite. Au fost prezentate informații foarte interesante despre aspectele genetice cu accent pe responsabilitatea urologului în calitate de consultant și păzitor al tratamentului cuplurilor infertile.

Multe studii excelente au fost prezentate în cele două sesiuni de postere ”Infertilitatea: aspecte clinice” și ”Infertilitatea: de la Stadiul incipient la stadiul clinic”. În acest an, a devenit evident faptul că Societatea Europeană de Urologie acordă o atenție din ce în ce mai mare infertilității masculine. În cadrul standului PROfertil® al Lenus Pharma, membrii echipei noastre au întreținut discuții interesante și schimburi fascinante cu mulți specialiști, iar rezumatul acestora vă este prezentat în continuare.