Doriti copii? ACUM este sezonul!

Productia lichidului spermatic in cazul majoritatii barbatilor atinge un nivel optim atat calitativ cat si cantitativ in sezonul de iarna si cel de primavara; conform unui studiu efectuat in Israel. Barbatii care sufera de subfertilitate însă, au ca sezon optim perioada de toamnă.

Cercetătorii universității Ben-Gurion din Negev au analizat 6455 de eșantioane de spermă și au descoperit o diferență calitativă cu cât se apropiau mai mult de perioada caldă. Pe perioada iernii, în schimb, calitatea lichidului spermatic a crescut, atât în ceea ce privește motilitatea cât și densitatea.

Acest studiu ar putea explica tendința unei natalități crescute pe perioada de toamnă.

Probele au fost recoltate în perioada 2006 – 2009, iar 4960 dintre acestea au prezentat o producție “normală”, 1495 ramânând sub medie.

Bărbații cu valori normale au avut pe perioada iernii cele mai bune rezultate, având în medie o producție de 70 mil spermatozoizi per mililitru. În perioada de primăvară, valorile au scăzut cu 2 milioane de spermatozoizi per mililitru, însă numai pentru 3% dintre aceștia a fost observată și o motilitate crescută.

În schimb, pentru bărbații cu tendințe de subfertilitate, toamna a fost sezonul de fertilitate crescută.

 

Cald și rece

Concluzia cercetătorilor: În cazul dorinței de a avea copii, bărbații cu valori normale ale parametrilor spermatici, ar trebui să insiste în perioadele mai reci, iar bărbații subfertili să aștepte toamna.

Conform studiilor, căldura afectează în mod negativ producția de spermatozoizi - atât căldura mediului înconjurător cât și cea artificială emanată, de exemplu, de laptop-ul ținut în brațe.

Studiul israelian a fost condus de Dr. Eliahu Levitas și a fost publicat în American Journal of Obstetrics & Gynecology.