Factorii care cresc riscul de infertilitate la bărbat

Pentru o procreere reușită, sperma bărbatului trebuie să fie sănătoasă și să conțină suficienți spermatozoizi pentru fecundare. În același timp, acești spermatozoizii trebuie să fie suficient de viguroși și mobili, pentru a crește șansele de fertilizare. Factorii care cresc riscul de infertilitate la bărbat se împart în două categorii: afecțiuni și condiții medicale lăsate nediagnosticate și obiceiuri nocive din viața de zi cu zi, care afectează treptat, dar sigur, capacitatea de concepție. Chiar și pentru bărbații sănătoși, care nu au avut în viața lor o problemă de sănătate, acești factori pot prezenta o amenințare.

Stilul de viață nesănătos caracterizat prin consum de droguri, alcool, tutun precum și administrarea de hormoni steroizi pentru creșterea masei musculare, pot scădea numărul spermatozoizilor din spermă.

  • Consumul de alcool duce la apariția de malformații congenitale și poate cauza infertilitate în măsura în care produce daune mari ficatului.
  • Tutunul provoacă impotență vasculară, afectează grav activitatea hormonală, determină degradarea calității spermei, a motilității și poate cauza modificări genetice asupra produsului de concepție.
  • La fel, efortul fizic excesiv. În urma unor studii recente s-a demonstrat că exercițiile fizice efectuate în exces pot determina eliberarea crescută a hormonilor steroizi, această hipersecreție afectând fertilitatea masculină.

Alimentația necorespunzătoare este un inamic aprig al fertilității și echilibrului hormonal. Niveluri ridicate de grăsimi care generează colesterol în sânge și scad  capacitatea ficatului de a metaboliza lipidele și proteinele, pot conduce și la reducerea fluxul sangvin la nivelul organelor reproductive. Aceste procese determină dezechilibre hormonale, rezultând disfuncții sexuale.

Obezitatea și sedentarismul determină scăderea secreției de testosteron, afectând procesul de producție a spermatozoizilor.

Malnutriția cauzează deficiențe de vitamina C și E, seleniu, zinc, acid folic. Deficiențele de vitamine și minerale conduc la reducerea cantității de spermă produsă.

Poluarea precum și expunerea la toxine atât la locul de muncă cât și în mediul familial: radiațiile, substanțele radioactive, pesticidele, plumbul, mercurul și metalele grele pot afecta fertilitatea.

Căldura (temperatura ridicată la nivelul scrotului): deși efectul este de cele mai multe ori temporar, temperatura ridicată la nivelul testiculelor poate reduce producția de spermatozoizi; creșterea temperaturii locale poate să apară la bărbații care poartă lenjerie prea strâmtă, lenjerie ce păstrează căldura, la bărbații care obișnuiesc să meargă frecvent pe bicicletă, sau la aceia care obișnuiesc să facă băi fierbinți ori saună.

Vârsta: procesul natural de îmbătrânire este complet normal atât pentru femei cât și pentru bărbați însă, atunci când vorbim de fertilitate, vârsta bărbatului nu este la fel de importantă ca și cea a femeii; cu toate acestea, sperma unui bărbat înaintat în vârstă are un potențial de fertilizare a ovulului mai redus comparativ cu cea a unui bărbat tânăr.

Stresul este unul dintre factorii cheie care poate deteriora echilibrul organismului și în același timp poate afecta sever fertilitatea masculină.

 

Dr. Cristina Ungureanu