Care sunt cauzele de infertilitate masculina?

Barbatii pot prezenta probleme ale fertilitatii din diverse cauze: afectiuni congenitale sau dobandite care se pot manifesta prin: tulburari ale spermatogenezei (procesul prin care se produc spermatozoizii), afectarea sistemului de transport pentru spermatozoizi sau tulburari ale reglarii hormonale. De asemenea, o importanta deosebita trebuie acordata factorilor legati de stilul de viata.

Iata cateva dintre cele mai posibile cauze de infertilitate masculina:

1. Cauze structurale

Anumite defecte congenitale sau modificări fizice ale traiectului strabatut de spermatozoizi pot crea obstructii care impiedica spermatozoizii sa ajunga in sperma. In unele cazuri, barbatii se nasc cu aceste obstructii, in mare parte la nivel testicular, in altele, acestea pot fi dobandite pe parcursul vietii. De asemenea, traumatismele suferite de testicule, prostata si uretra, pot fi la randul lor cauze de infertilitate masculina. Uneori aceste defecte pot fi corectate chirurgical.

2. Cauze genetice

Cand este implicata o cauza genetica inseamna ca una sau mai multe gene care influenteaza spermatogeneza si-au pierdut functia normala. Sunt descrise astfel mai multe cauze genetice de infertilitate masculina, printre care:

  • Microdeletiile de cromozom Y (cromozomul masculin) care determina azoospermie non-obstructiva si reducerea parametrilor spermatici;
  • Translocatia cromozomiala (rearanjarea cromozomiala) ce poate creste riscul de conceptie a unui copil cu anomalii (ex: sindrom Down);
  • Anomaliile cromozomiale ce pot fi prezente la 5-10% dintre barbatii cu oligozoospermie si 10-15% dintre cei cu azoospermie; cea mai cunoscuta anomalie este sindromul Klinefelter in care se observa absenta spermei, sau existenta unor cantitati extrem de reduse de sperma, testicule mici, ferme, dezvoltarea mamara anormala, indivizi inalti si foarte slabi (barbatul are doi cromozomi X si un cromozom Y in loc de 1 X si 1 Y cum este normal) (47, XXY).

3. Cauze hormonale

Productia de sperma si capacitatea de fertilizare a spermatozoizilor poate fi afectata de functionarea necorespunzatoare a sistemului endocrin masculin. Anumite tulburari hormonale,  la nivelul hipotalamusului, glandei pituitare (hipofiza) sau a tiroidei, de exemplu, pot impiedica dezvoltarea si maturarea normala a spermatozoizilor si pot cauza infertilitate. Aceste problemele hormonale pot fi prezente de la nastere sau se pot dezvolta ulterior. Anumite boli, malnutritia, sau chiar si excesul de exercitiu fizic pot provoca dezechilibre hormonale ce afecteaza fertilitatea. De cele mai multe ori, acestea pot fi corectate prin administrarea unor produse hormonale si regimuri recomandate de medicul endocrinolog.

4. Cauze infectioase

Impactul procesului inflamator asupra spermatogenezei este deocamdata incomplet elucidat. Se stie insa ca raspunsul imun la agresiunea infectioasa consta in eliberarea unor agenti inflamatori, factori oxidanti, radicali liberi, enzime litice si alte substante chimice care pot sa afecteze calitatea spermatozoizilor. Exista anumite infectii care pot influenta nu numai calitatea si motilitatea spermatozoizilor, ci si fluidizarea lichidului seminal. Printre infectiile frecvent asociate cu infertilitatea masculina se numara:

  • Oreionul aparut in perioada de postpubertate determina influente severe asupra functiei testiculare in 25 % dintre cazuri;
  • Bolile cu transmitere sexuala (gonoreea, infectiile cu Chlamydia sau Trichomonas) determina cicatrizarea si blocajul canalelor spermatice. Fertilitatea poate fi adeseori restabilita in aceste cazuri printr-un tratament timpuriu si eficient al acestor infectii.
  • Infectiile urogenitale cu Mycoplasma, o bacterie ce se raspandeste foarte repede la nivelul celulelor spermatice avand capacitatea de a se atasa de spermatozoizi si de a le reduce  drastic motilitatea, scad fertilitatea masculina.
  • Virusul uman papilloma determina aparitia negilor genitali ce afecteaza functionalitatea spermei.
  • Infectiile recurente ale prostatei, uretrei, glandelor seminale, epididimului scad motilitatea spermatozoizilor. Chiar si dupa un tratament antibiotic corect administrat, orhiepididimita poate lasa sechele, sub forma de cicatrici obstructive de-a lungul epididimului.
  • Infectiile sistemice diverse cum ar fi tuberculoza, bruceloza, gripa, sifilisul, pot determina aparitia cicatricilor pe ductul deferent si pot cauza atrofia testiculara.

5. Cauze imunologice

Functionarea anormala a sistemului imunitar poate interveni in procesul natural de reproducere. In anumite situatii, sistemul imun poate ataca din greseala spermatozoizii, pe care ii trateaza asemeni unui virus patruns in organism. Acest raspuns autoimun poate afecta numarul si calitatea spermatozoizilor.

6. Tratamente (medicamente) care afecteaza fertilitatea

Unele medicamente cum ar fi cele folosite in chimioterapie, anumite medicamente pentru hipertensiunea arteriala, anumite substante si steroizi anabolizanti, pot afecta fertilitatea masculina prin reducerea numarului si functiei spermatozoizilor. De asemenea, exista medicamente care pot avea efecte secundare conducand la tensiune nervoasa cu risc crescut de malfunctionare a unor organe (rinichi, ficat), cauzand probleme psihologice: stres, instabilitate emotionala si anxietate, factori care pot contribui la scaderea fertilitatii.

7. Anumite patologii, afectiuni medicale cum ar fi diabetul zaharat, tulburarile nervoase, fibroza chistica, scleroza multipla, cancerul testicular si alte tumori pot afecta functia normala de reproducere conducand la probleme temporare sau permanente in producerea sau eliberarea spermatozoizilor.

Varicocelul, de exemplu, adica dilatatia varicoasa a venelor ce se dezvolta in interiorul scrotului si impiedica fluxul sangvin normal poate influenta fertilitatea masculina scazand caliatea spermei. Varicocelul este intalnit la 15% din populatia masculina si la maxim 40% dintre barbatii care efectueaza investigatii diagnostice cu privire la fertilitate.

Exista astfel un numar mare de modificari care pot fi cauze ale infertilitatii masculine. O parte reprezinta modificari fizice, ce impiedica ejacularea normala a spermatozoizilor odata cu lichidul spermatic. Altele afecteaza calitatea cat si cantitatea spermei produse.

 

Dr. Cristina Ungureanu