Este infertilitatea doar o problemă a femeilor?

Falsele concepte sunt prezente din abundență în întreaga lume, chiar și în lumea medicală, iar domeniul infertilității nu face excepție. Unul dintre miturile cele mai populare este acela că infertilitatea ar fi doar problema femeilor și o dată rezolvată aceasta, cuplul va fi capabil să conceapă un copil.

Nu. Cu siguranță infertilitatea nu este doar o problemă a femeilor. Atât femeile cât și bărbații pot fi responsabili de această povară. Ba mai mult decât atât, statisticile arată că ambele sexe pot fi vinovate în aceeași măsură, ceea ce ne duce la concluzia că oricare ar fi cauza, ”factorul feminin” sau ”factorul masculin”, infertilitatea trebuie privită ca o problemă a cuplului.

Când un cuplu încearcă să conceapă un copil și acest lucru nu se întâmplă atât de repede cum și-ar dori cei doi parteneri, atunci ambii parteneri trebuie investigați pentru depistarea eventualelor cauze.

În cazul femeilor, deși pare complicat dacă privim în ansamblu, la numărul de investigații pe care le poate face o femeie pentru a depista cauza infertilitații, în realitate este mai simplu decât la bărbat, deoarece, pentru femeie cauzele de infertilitate sunt ușor de evidențiat. Pentru bărbați, chiar dacă diagnosticul poate fi pus doar printr-o simplă spermogramă, detectarea cauzei de infertilitate poate fi mult mai dificilă. De ce o spermogramă este anormală? Este dificil de precizat; trebuie făcută o analiză atentă și luați în calcul mulți factori care pot influența starea de sănătate și viața bărbaților.

Diagnosticul etiologic, dar și conduita terapeutică în cazul infertilității de cuplu, necesită timp și multă răbdare, atât în ceea ce privește identificarea cauzelor, cât și asupra corectării diferențelor față de normalitate.

 

Dr. Cristina Ungureanu