Ce este infertilitatea?

Infertilitatea este o afectiune a sistemului reproducator care împiedica una dintre functiile de bază ale organismului uman: conceperea unui copil. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un cuplu poate fi considerat infertil daca dupa doi ani in care a avut o viata intima normala, fara utilizarea unor metode contraceptive, femeia nu a reusit sa obtina o sarcina viabila. Alte organizatii, precum CDC (Centers for Disease Control and Prevention - Centrele de control si prevenire a bolilor) considera ca aceasta perioada inainte de diagnostic nu ar trebui sa fie mai lunga de un an, sau chiar 6 luni, daca femeia are peste 35 de ani.

Sarcina este rezultatul unui proces care cuprinde mai multe etape. Pentru a se obtine o sarcina in mod natural, urmatorii pasi sunt obligatorii:

  • Organismul femeii trebuie sa elibereze un ovul la nivelul unuia dintre cele doua ovare
  • Ovocitul trebuie sa strabata o trompa uterina, catre uter
  • Un spermatozoid normal trebuie sa se alature ovulului si sa-l fertilizeze pe parcursul acestui drum catre uter
  • Ovulul fertilizat trebuie sa se ataseze inauntrul uterului (implantare) intr-o mucoasa uterina pregatita din punct de vedere hormonal si structural
  • Sistemul imunitar matern sa fie capabil sa accepte embrionul ca fiind o structura „self” (proprie)

Infertilitatea apare atunci cand exista o problema in desfasurarea normala a acestor pasi.

Indiferent de cauza, este foarte important sa retinem ca infertilitatea trebuie tratata ca o boala a cuplului. Din pacate, ne confruntam de prea multe ori cu situatia in care numai femeia este testata, pierzandu-se astfel timp pretios dar si importante resurse financiare, pentru ca in final sa se constate ca, de fapt, era vorba de o problema a barbatului.

 

Dr. Cristina Ungureanu