O singură afecțiune, cauze multiple

Celulele spermatice sunt sensibile la stres şi la alţi factori similari

O serie de factori distincţi acţionează împreună în sprijinul unei spermatogeneze normale şi sănătoase. Deficienţele depistate în urma spermogramei pot avea cauze multiple. Cauzele principale sunt:

Cauze medicale

Afecţiuni congenitale, intervenţie chirurgicală pelvină, dar şi disfuncţii hormonale, parotidita epidemică (oreion), precum şi inflamaţii ale zonei externe a penisului sau vene varicoase în zona testiculelor.

Cauze generate de modul de viaţă

Stresul continuu, simptomele deficienţelor ca rezultat al obiceiurilor alimentare, fumatul, consumul de alcool şi droguri sunt factori care pot reduce fertilitatea.

Alte cauze

Disfuncţiile hormonale cauzate de mediu, poluarea, modificările obiceiurilor sau componentelor alimentare, dar şi vârsta, joacă un rol important (după vârsta de 40 de ani, fertilitatea începe să scadă). De aceea, efectuarea spermogramei nu trebuie amânată prea mult. Aşteptarea nu conduce la creşterea fertilităţii.

SPERMOGRAMA

Ce relevă analiza spermei?

La începutul tratamentului pentru infertilitate trebuie efectuate o serie de investigaţii medicale. În cazul femeilor sunt necesare ecografii, analize de sânge şi măsurarea nivelurilor de hormoni specifici. Gama de investigaţii medicale este mai variată în cazul femeilor decât în cazul bărbaţilor: pentru ei, stabilirea cauzei infertilităţii se reduce la efectuarea spermogramei.

În cadrul acestui tip de investigaţie medicală se analizează sub microscop calitatea celulelor spermatice şi se evaluează şansele unui proces de fertilizare încheiat cu succes. Specialiştii iau în considerare, în principal, numărul, gradul de motilitate şi aspectul celulelor spermatice. Rezultatul este consemnat în spermograma propriu-zisă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii furnizează următoarele valori:

Calitate normală a spermei
Volum ejaculat: ≥ 1,5 ml
Concentraţia de celule spermatice: minim 15 milioane/ml
Motilitate: minim 40%
Motilitate progresivă: minim 32%
Cu morfologie normală: minim 4%

Din păcate, în cazul unor disfuncţii de fertilitate la bărbaţi, spermograma relevă anumite valori perturbate. În multe dintre cazuri, cauza nu este doar concentraţia redusă de spermatozoizi, ci şi motilitatea lent-progresivă a acestora sau morfologia anormală în procent semnificativ.

CONSTATĂRI DESPRE FERTILITATE

Constatări despre fertilitate

Lipsa virilităţii? Nicidecum!

Disfuncţiile referitoare la calitatea spermei nu au nimic de-a face cu impotenţa sau cu abilităţile sexuale. Să clarificăm din start: un bărbat care ejaculează nu este automat şi fertil. Pe de altă parte, un bărbat impotent poate avea capacitatea de a concepe un copil.

Este vina bărbaţilor

În cazul în care sarcina întârzie să apară, poate fi vina bărbatului?: în Austria, cauzele infertilităţii sunt atribuite femeilor numai în 28% din cazuri iar bărbaţilor în 60% din cazuri, sau ambilor parteneri (12%).

Opinia specialistului

Auto-analiza induce deseori în eroare şi nu furnizează informaţii relevante privind calitatea spermei ejaculate. Bărbaţii care îşi doresc copii ar trebui să consulte un medic urolog. Cu cât obţin mai devreme informaţiile privind calitatea spermei ejaculate, cu atât mai repede pot începe tratamentul cu ajutorul mijloacelor terapeutice moderne.

Testiculele: sursa de spermatozoizi

Spermatogeneza este controlată de sistemul hormonal şi are loc în canalele seminale. Întregul proces durează aproximativ 72 de zile. În fiecare secundă sunt produsi aproximativ 1.000 de spermatozoizi, adică aproximativ 3–4 milioane pe oră. În medie, fiecare mililitru de spermă ejaculată conţine între 20 şi 64 de milioane de spermatozoizi.

Studiul din Scoţia

În cadrul unui studiu efectuat în Scoţia, au fost examinate un număr de 16.000 de eşantioane de spermă. Rezultatul a fost dezamăgitor: potrivit acestui studiu, numărul mediu „normal” de spermatozoizi a scăzut cu aproape 30% din 1989.

Şanse scăzute

Numărul mare de studii şi analize efectuate indică o scădere a calitatii  spermei la nivel global. Se estimează că aproximativ 40% din populaţia de sex masculin a globului se confruntă cu probleme de calitate a spermei.